Vagyonvédelem nagyáruházakban

Jóllehet szigorították a BTK-t hazánkban, az áruházi lopásokat szinte képtelenség megfékezni. Vagyonvédelem fontossága a mai világban. A bolti lopásért a legtöbb esetben súlyos büntetés jár: értéktől függően letartóztatás és esetleg még szabadságvesztés is lehet a következmény.   A törvény szerint már az is elzárást kaphat, aki ötvenezer forintot meg nem haladó értékű lopást követ el.
Becslések szerint nagyjából az éves forgalom 0,5 és 1,2 százaléka is lehet az „ismeretlen eredetű veszteség”. Bár pontos statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre, de a veszteségek nagyságrendje akár a több 10 milliárdos nagyságrendet is elérheti. Igaz, ennek a jó része – nagyjából 60 százaléka – az áruházon belül tűnik el, ami szintén származhat könyvelési, adatkezelési problémából, áruromlásokból, selejtezésekből, de belsősök által végrehajtott lopásokból, ill. szervezett manipulációkból is.
A hiper- és szupermarketekből eltulajdonított áruk közel felét ma már a megrendelésre dolgozó bűnszervezetek lovasítják meg. A tolvajok évente több tízmilliárd forint kárt okoznak, a legkelendőbbek a márkás italok, drága kozmetikumok. Ezek a profi csoportok felkészülnek és képzik magukat. Szinte pontosan ismerik az áruvédelmi rendszereket, a kamerarendszerek működésének gyenge pontjait, folyamatosan figyelik a célkeresztbe helyezett áruházak személyzetét, tesztelik a műszaki berendezéseket, továbbá az őrök éberségét, de a lebukás esetére is vannak “forgatókönyveik”.

Bolti, áruházi lopások világszerte előfordulnak. Németországban ki is tilthatják a visszaeső tolvajokat az áruházakból és szakboltokból. Egyes országokban a tolvajok fényképeit is kihelyezik az üzlettérbe, hogy ezzel szégyenítsék meg az elvetemült személyeket.
Az Iránban érvényben lévő iszlám törvénykezés értelmében a visszaeső tolvajlásért kézlevágás jár. De Jemenben is született már ilyen drasztikus ítélet, – amellyel szemben az Amnesty International is felemelte szavát.
A kereskedelmi vagyonvédelem az egyik legösszetettebb ágazata a szakmánknak. Egyidejűleg kell megfelelni nagyon sokféle elvárásnak, ami nem egyszerű feladat. Természetesen itt is rendszerben kell gondolkodnunk, hogy elkerülhetőek legyenek a leltárhiányok, hiszen a modern vagyonvédelem eleve rendszerben történő gondolkodásmódot jelent. Jelen írásomban a legfontosabb megelőzési intézkedéseket kívánom megosztani Önnel kedves Olvasó:

1/ Biztonsági rendszert kell tervezni a teljes áruház működésére vonatkozóan. Amíg nincs egy “megkomponált” logikai rend, addig a különböző biztonsági megoldások nem képesek összehangolt hatékony rendszerbe integrálódni! Az összes veszteség kockázatot fel kell mérni, hiszen a lopásokon és más visszaéléseken kívül, véletlen árusérülés (vagy romlás) is veszteséghez vezethet. Minden veszteségforrás elhárítására intézkedéseket kell bevezetni…

1/a. Ennek a rendszernek természetesen az áru és pénz, valamint bizonylatok útját kell követnie, beleértve az áruátvételt, raktározást, továbbá árufeltöltés technológiáit, a selejtezést, göngyöleg kezelést, és nem utolsó sorban a pénztárosok működését. Az egyik legkritikusabb terület egyébiránt a pénztárzóna. Itt túl nagy a fluktuáció-, és egyben a kísértés is… A visszaélések megelőzésére nyújthat lehetőséget a POSeidon rendszer.

1/b Sokan megfeledkeznek arról, hogy a legnagyobb veszteséget az áruházi dolgozók közé beférkőző tolvajok képesek okozni. Ezért aztán a lehető legkonzekvensebb, ellenőrzött és dokumentált belső folyamatokkal lehet elejét venni bizonyos manipulációknak.