Erre figyelj, ha kültéri falfestéket veszel!

Miért van szükség kültéri falfestékre?

Sokszor találkozhatunk olyan épületekkel, főleg lakóházakkal, melyek derűt csalnak arcunkra, sőt első látásra extrém hatást váltanak ki: kültéri falfesték tippek. Valódi szerepük a vizuális látványon túl, sokkal komolyabb szerepet is betölt az épület szerkezetében. De mielőtt a homlokzat ezt a kellemes kialakítást megkapja, különleges gondot kell fordítani a kisebb – nagyobb hibák kijavítására. A megfelelő állapotra elő kell készíteni a falfelületeket. Ha ezzel végeztünk, akkor kerülhet fel a homlokzatra, a végleges szín, melyben sokáig tündökölhet az épület.

A kültéri falfesték kiválasztása

Az igényesen létrehozott homlokzati festésnek, a szépségen kívül a legmeghatározóbb funkciója a teljes védelem ellátása. A külső támadások szakszerű visszaverése, amit a környezet káros hatásai jelentenek. Az épületekben legmaradandóbb károkat a nedvesség okozza. A víz minden formája káros és ártalmas lehet hosszútávon. A helyes kültéri falfesték kiválasztásával ki lehet küszöbölni az esős időjárás okozta savas anyagok behatolását a falak belső szerkezetébe. Megakadályozva, hogy káros és maradandó hatásukat kifejtsék. Ha ez netán bekövetkezne, akkor feltűnő elváltozás lesz látható. Amit a lehető leghamarabb orvosolni érdemes.

kültéri falfesték
kültéri falfesték

Jó tudni a kültéri festékekről

A kültéri falfestékek java része, bizonyos mennyiségű vizet átengednek, ez elfogadható. Ezzel tartják egyensúlyban a falak folyadék ingadózását. Az ideális kültéri falfesték, ami csak a megengedett mennyiségű párásságot engedi át a falakba, és azt a leghamarabb el is párologtatja. És ezzel párhuzamosan a falakon belül keletkezett párát is gond nélkül kivezeti a környezetbe. A tartósa vizes falakon sokkal könnyebben megragadhatnak a szennyező anyagok, ezek határozott porréteget képezhetnek. Következménye a falak idő előtti károsodásához vezetnek. Így szinte elkerülhetetlen a homlokzati bevonatok időnkénti felújítása. Megelőzve ezzel a falak krétásodását, ami nem csak esztétikailag feltűnő, de ártalmas is.

Kültéri meszes falfestékek

Kültéri falfestékek kedvező tulajdonságaik között szerepel a könnyű kezelhetőség. Egyszerűen vízzel oldható. Manapság sokan keresik a környezetbarát megoldásokat a kültéri falfestékek ezeknek a kritériumoknak is megfelelnek. Élénk színüket sokáig megőrzik. Tökéletes fedést biztosítanak. Víztaszító hatásuk miatt fokozott védelmet nyújtanak. Hátrányuk a határozott páradiffúziós ellenállásuk. Ezért csak akkor ajánlott, ha a szigetelésre nagy hangsúlyt fektettünk. Ha a felvitel a hidegebb időszakban történik, ügyeljünk a fagyveszélyre, +5 C-alatt nem alkalmazható.

Szilikon alapú kültéri falfesték

Alkalmazhatók a múltban és jelenben épült falakon is, hagyományos és modern vakolatok mutatós védelmére is ajánlható. Természetesen a körültekintő alapozás után. Nem ajánlott gipszes és akrilos alapokra. Vegyi eljárás során kötnek meg. Ennek köszönhetően időtállóak és változatos színűek. Kiemelkedő a nedvesség átengedő hatásuk van. Hátrányuk a már meglevő festés után nehezen korrigálhatók a hibák. Alacsony árfekvésük miatt sokan kedvelik. Műemlékvédelmi területeken is egyre nagyobb teret hódít, sőt felújításoknál is egyre gyakrabban alkalmazzák.

Szilikon bázisú homlokzati falfestékek

Szintén vizes alapanyagúak, szilikon gyanta kötőanyagúak. Kiváló a tapadó és fedő képességük is. Az UV káros sugarakat megszűrik, ezzel a színtartósságuk hatékonyságát fokozzák. A környezetben keletkező párásságot könnyen áteresztik, de ezzel a hatásával együtt vízálló is. Több szempontból a legmegfelelőbb kültéri falfesték. A nedvességet ez a típus taszítja a leghatékonyabban, minimális vizet engedve a falak szerkezetébe, ami rövid idő belül ki is szárad.

További ötletekre van szükséged, festés és hőszigetelés terén, akkor most kattint ide!