Parfüm-parancsolatok – a parfüm választás művészete

Fiúk, ha bizonytalanok vagytok a választásban, hölgyek, ha az IGAZI illatot akarjátok eltalálni, mindenképpen tudnotok kell néhány alapszabályt a parfümökről. A legfontosabb parfümtanácsokat csokorba gyűjtöttük. Parfüm választás művészete.

Testünk illata
A perzsák megajándékozták a világ szép hölgyeit és férfiúit a parfümökkel és ezzel hadjáratot indítottak a testszag ellen. Miután az arabok bevezették a kozmetikába az alkoholt, az illatos vizek az egész iszlám világban elnyerték a gazdag házak urainak és a háremek hölgyeinek kegyét. A régi Germániában megelégedtek a nyírfavízzel és a gyógyfüvekből nyert főzetekkel. Az inkák halottaikat illatkivontatokkal bebalzsamozták, az aztékok pedig erős illatszerek belégzésével végeztek aroma terápiát.

Ovidius római költő versbe foglalta az illatok receptjét, ily módon:
Ánizsból végy öt scriptumnyit mirha kilencét,
Összekeverve ezek bőrödet ápolják.
Szárított rózsából adj hozzá maréknyit
S még ammóniasót, tömjénnel elegyest:
Orcád szépségét megőrzi, hidd el e balzsam,
s nem látszik rajta festéknek nyoma sem.

Mind kedveltebbekké váltak az illatos vizek a világon. 1189-ben Szaladin szultán követe útján egy hordócska pézsmát küldetett a kelet-római császárnak, mint a legdrágább ajándékot. A parfüm ezzel meghódította Európát és a világot. A kiváltságosok híres parfümgyártóktól vásároltak magunknak illatot. A két világháború között a parfümök vásárlói célcsoportja a munkásnő lett. A szocializmusban a Krasznaja Moszkva kölnik illata terjengett közép-Európában. Ami egykor úri kiváltság volt, mára minden nőnek természetes.

Mi is az a parfüm?
A latin “per fumum” kifejezésből ered, ami annyit tesz: “A füstön át”, vagy “Füst révén.” Ugyanis a parfüm régi formája nem volt más, mint illatos füst (tömjén) amelyet füstáldozatok bemutatásához és a halottak bebalzsamozásakor alkalmaztak, kábító illattal megtöltve a levegőt.
Már ezer éve különleges metszett üvegcséket készítettek az illatszerek méltó tárolására, melyet a mai kozmetikai ipar a tökélyig fejlesztett.

A testszagokról általában
Márti azzal a kérdéssel fordult a HarmoNethez, hogy is előzhetné meg a kellemetlen testszag kialakulását, mert bizony estére nagyon kellemetlenné válik a testszaga, kiváltképpen a menstruációját megelőző időszakban. Nem csak ő küzd ezzel a gonddal. Az amerikai nők több, mint fele és a és a férfiak közel kétharmada számolt be egy 1998-as felmérésben arról, hogy valamely testrészén erősebben izzad és ezzel naponta kellemtelenségei vannak. Ettől a legtöbbjük gátlásossá válik, akár csak Márti. Mivel az orvosi, vagy más külső segítséget nem sokan veszik igénybe, a legprimitívebb eszközhöz fordulnak: az illatszerekhez. Ez ugyan csak tüneti enyhülést hoz, de sok esetben kielégítő ez is. A komolyabb esetekben ez hiábavaló. Sőt, az érzékeny bőrön az illatszerek alkoholos szárító hatására gyulladások keletkezhetnek, leggyakrabban a hónaljban. A legellenállóbb bőr is nehezen viseli el, mikor az illóolajok az izzadtsághoz rögzülnek ráadásul egy mechanikus dörzsölő hatás következtében. Érdemesebb lenne azon gondolkodnunk, ahogy Mártinak is javasoltuk, hogyan küszöböljük ki a testszagot.

Hogy bírjam a szagát …
A testünk felszínén több, mint kétmillió verejtékmirigy található. A legsűrűbb a tenyéren és a talpon, valamint a hónaljban. Az idegesség fokozza a verejték kiválasztást. A verejték mirigyek által kiválasztott váladék különböző összetételű. A hónaljban elhelyezkedő mirigyek váladéka a legsajátosabb, egyéni illatú.

A kozmetikában nagyon fontos, hogy ezt a testszagot leküzdjük. Az első és talán legfontosabb a mindennapos alapos tisztálkodás. A zsályás szappannal való mosdás a hónalj és a láb izzadását is csökkenti érdemes különleges testápolók helyett ezt a természetes módot választani. A dezodoráló szerek használatára azonban ma már minden embernek szüksége van, aki a mai fokozott tempójú világban él. A stressz a félelem, a bosszúság, az öröm mind befolyásolják a test verejtékmirigyeinek kiválasztását. A dezodorálás nem jelent mást, mint a bomlás során keletkező szagok lekötését. A verejték kiválasztást ezzel nem szűntetjük meg.