Penészes a fal az otthonában?

A festés átmenetileg elfedi, de nem szünteti meg a penészt okozó gombák terjedését.
Mielőtt nekilátna festeni, gondosan elő kell készíteni a falfelületet. Ha a festés még új, megfelelő állapotban van, tehát nem hólyagosodott fel, nem válik el a faltól, nem mállik, akkor elég a penészlemosást elvégezni, és kezdhetjük a penész gátló falfestést.

Lássuk a penészmentesítés folyamatát.
Először is, védjük magunkat a penészes por belélegzésétől az erre szolgáló porvédő maszkkal. Ezután nedvesítsük be a falat, a száraz kaparás nem megfelelő, mivel így jobban szét tudnak szóródni a spórák, és újabb gombás fertőzés keletkezhet. A falat meg kell tisztítani csiszolással a szennyeződésektől, penészfoltoktól, rücskös-érdes felületektől.
A következő lépés a penészölős (fungicid) alapozás. amivel megakadályozzuk a penészgomba újra elszaporodását. Ezután végezzük el szükség szerint a falfelület kémiai átalakítását (impregnálás, mélyalapozás, vakolaterősítés). Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük ki szakember véleményét.

Penészmentesítés előkészületei, óvjuk a lakást, bútorainkat
Mielőtt nekilátnánk a penészmentesítésnek, fedjük be a helyiségben található tárgyakat, takarófóliával. A padlóra, járólapra erősebb fóliát, vagy hullámpapírt teríthetünk.
Drótkefével kaparjuk le a régi festéket, csiszoljuk simára a falat a már fent említett módon.
Amennyiben a vakolat lemállik, morzsalékos, tégláig le kell verni azt, és újra el kell végezni a vakolást.

Ami még fontos a penészmentesítés során
Használjon festés előtt penészölő adalékanyagot tartalmazó, impregnáló alapozót. Ez elősegíti a festék jobb tapadását, miközben a fal természetes szellőzését megőrzi.

Ha megfogadja ezeket a tanácsokat, biztosan nem telepszik meg újra a penészgomba az otthonában.