Zárjavítás – Egy kis ismertető

A zárjavítás nem bonyolult folyamat. Azonban mindegyik más és más munkafolyamatot foglal magába. A folyamatát két részre bonthatjuk.

Az első rész, amikor az ajtó- nyílászárók és a zárigazítást soroljuk. Ezekben, az esetekben elkerülhető a zárcsere. Naponta keresnek fel minket azzal a problémával, hogy ajtajuk tegnap még normálisan záródott, ma viszont egyáltalán nem tudják bezárni. Az ajtó ilyenkor leült, és csak akkor tudják bezárni azt, ha megemelik. Ilyenkor mi azt szoktuk tenni az ügy érdekében, hogy leemeljük az ajtót, három darab emelőkarikát eszünk a zsanérok alá és a zár újra jól működik.

Előfordult már az is, hogy a jobb szigetelés érdekében pluszszigetelést ragasztottak az ajtókra. Ilyenkor a zár természetesen nem a pontos helyén tud záródni. A kereten lévő zár ellendarabját megfogjuk, megtágítjuk, hogy a zár könnyedén reteszeljen. Fontos, hogy ilyenkor a feltett szigetelés ne veszítse el funkcióját.

A másik része a zárjavításnak, amikor a zárszerkezetnek vagy a zárnak a belső része szorul javításra. Ide tartozik a zárnyelv forrasztása és annak hegesztése, lamella törése, rugótörés stb. Az ilyen eljárásokat akkor szoktuk alkalmazni, mikor már a zárat nem tudjuk pótolni. Sokszor fordul elő, hogy bizonyos ajtó típusokba a zár nem szerezhető be. Ilyenek a templom ajtaja és azok zárjai, a régi vaskapuk, antik bútorok, a külföldről behozott zárszerkezetek, amik teljes mértékben egyediek. Ezek a műveletek hosszú munkafolyamatot igényelnek, amit nem minden esetben tudunk a helyszínen orvosolni.

A hevederzárak esetében a leggyakrabban előforduló probléma, hogy kijön belőle a hasáb és a falba érve, akadozik. Ilyenkor a problémát egy nagyobb lyuk fúrásával tudjuk megoldani. A hevederzár belsejében összegyűlő szennyeződéseket eltávolítjuk, majd egy vékony olajréteggel bekenjük azt. A zárbetétbe pedig a jobb működés érdekében egy kis grafitport rakhatunk, de olajt semmi esetre sem. Ugyanis tönkre teszi az egész zárszerkezetet.

Abban az esetben, ha zárjavításra szorulna, keressen minket bizalommal. A záróra csapata évek óta jelen van a piacon, és a legjobb szakembereink állnak az Önök rendelkezésére. Az év minden napján, a nap 24 órájában a rendelkezésére állunk.