Plazmavágó berendezés | Gépóriás

A plazmavágó berendezés plazmaív vágásáról lesz szó a mai cikkünkben. A plazma vágás nem csak kézzel végezhető. Plazmavágó berendezés segítségével is.
A plazavágó berendezés akkor fontos, ha a plazmavágást nagy sorozatban végzik. Abban az esetben is érdemes, ha a plazma vágás egy alkatrész gyártási folyamatának egyik művelete. A plazmavágó berendezés általában CNC vezérléssel ellátott. A CNC vágóprogram megírása után a plazmavágó berendezés automatikusan elvégzi a vágási folyamatot a lerögzített darabon. A gépek alkalmazásával megnövekedik a termelékenység is.
A plazmavágó berendezés plazmaív vágási eszközei, berendezései a következők:
Plazmavágó berendezés – a kézi plazmavágó gépek általában kicsik. Súlyuk könnyű, hordozhatóak. A vágás munkamenete nincs helyhez kötve. A gép majdnem minden esetben három részegységből tevődik össze: teljesítmény elektronika, vezérlő elektronika, magas frekvenciás generátor. A plazavágó berendezés beüzemelést és karbantartását csak szakember végezheti. A gép használatával gyors vágást tudnak elvégezni. Ezek a gépek általában deformálódás nélkül tudják elvágni a legvékonyabb anyagokat, lemezeket.
A plazmavágó berendezés teljesítménye valamint a vágási felület minősége nagyban összefügg az alkalmazott vágási technológiától. A vágandó anyag típusától, továbbá a plazmától és a vágógáztól.
– Vágópisztoly – A plazmaív vágáshoz különböző formájú és kialakítású vágópisztolyt használnak. Az alkalmazott vágógáz, valamint az üzemi körülmények függvényében. A vágópisztolyban megy folyamatba plazmaív generálása. A pisztoly kritikus eleme a fúvóka. Kivitele a vágópisztoly szerkezeti kialakításától függ. Kézi és gépi vágáskor általában ugyanaz a vágófej kerül alkalmazásra. Különbség csupán a csatlakozások kialakításában és felfogásában van.
A vágás elvégzése során elsődleges szempont, hogy a pisztoly fejrésze a művelet alatt véletlenül se kerüljön áramvezető kapcsolatba az áramkörbe kapcsolt darabbal. Mert ebben az esetben “kettős ív” keletkezik. Ez annyit jelenti, hogy a plazmát generáló ív helyett az áram az elektróda. A fúvóka közötti, nagy áramerősséggel rendelkező belső íven – fúvókán – valamint a fúvóka és a vágandó darab közötti külső íven folyik. Következménye lehet a fúvóka, illetve a pisztoly fej részének meghibásodása.
– Fúvóka – a fúvóka átmérőjének csökkenésével egyidejűleg csökken a generálási feszültség. Nő a vágási sebesség. Ha a fúvóka hosszúságát növelik, akkor a feszültség növekedésében, sem a plazmaív iránytartásában nem tapasztalni semmilyen pozitív változást.
– Elektróda – a plazavágó berendezés elektródája néhány milliméter átmérőjű. Katódjának kúpos geometriája az adott pisztolyszerkezet szerint készül el. Az elektródánál egy fontos szempont, hogy a fúvókához képest központosan helyezkedjen el. Közöttük megfelelő villamos szigetelésnek kell lennie.
A plazmavágó berendezés felépítése és működése igen összetett folyamat. Amennyiben kíváncsi ezeknek a gépeknek a működésére, úgy kövesse a rovatunkat.

Ide kattintva többet is megtudhat.